Anadolu Selçuklu Devletinin Dağılmasıyla Kurulan Beylikler hangi beyliklerdir?Bu beylikler hakkında kısa bilgiler ve konu anlatımı.Anadolu Selçuklu Devletinin Dağılmasıyla Kurulan Beyliklerden bazıları unlardır;
Karamanoğlu Beyliği
Beylik, Konya ve Karaman yöresinde kurularak faaliyete geçmiştir. Karamanoğlu Beyliği kendilerini Selçukluların tek varisi olarak görmektedir. Karamanoğulları Beyliğinin merkezi Karaman şehridir.Baktığımızda ise Osmanlılarla en çok mücadele içerisine girmiş olan beyliklerden birisidir.Karamanoğulları Anadoluda kurulan beylikler arasında Türkçeyi resmi bir dil olarak kullanmış ilk beyliktir.
Germiyanoğuları Beyliği
Beylik, Kütahya merkezli olarak Kütahya ve çevresinde kurulmuştur. Germiyanoğulları Beyliğinin topraklarından bir kısmı 1. Murat’ın padişahlığı sırasında Osmanlıya çeyiz olarak verilmitir.
Aydınoğları Beyliği
Aydınoğluları beyliği ise Aydın ve çevresinde kurulan beylik olmayı başarmıştır. Denizci bir beyliktir. Denizcilik alanında ise oldukça ileri giden beylik olma başarısını ele geçirmişlerdir.
Karesioğulları Beyliği
Çanakkale ve Balıkesir çevresinde kurulan bir Anadolu Beyliğidir. Aydınoğluları’nda olduğu gibi Karesioğulları da denizci bir beylik olarak ön plana çıkıyor. Osmanlıların yıktığı ilk beylik olmasının yanı sıra denizci beylik olarak da tanınmaktadır.
Saruhanoğulları Beyliği
Manisa ve çevresinde kurulmuş denizci beyliklerden biri olarak da karşımıza Saruhanoğlu beyliği geliyor diyebiliriz.
Candaroğluları Beyliği
Beyliğin diğer adı ise İsfendiyaroğulları’dır. Denizci beylik olan Candaroğulları, Kastamonu, Sinop ve çevresinde kurulmuştur.
MenteşeOğulları Beyliğinin Kurulması
Beyliklerin çoğu denizcidir. Onlardan biri olarak Menteşeoğluları da yer alıyor. Muğla ve çevresinde kurulmuş bir beylik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hamitoğulları Beyliği
Anadolu Selçuklu devletinin dağılmasıyla birlikte Hamitoğulları beyliği de kurulmuştur. Isparta ve Eğirdir bölgesi civarında kurulan beylik olmuştur.Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey’dir.Hatta Türkiye Devleti kurulana kadar Isparta ve çevresine Hamid diye hitap edilmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin Dağılmasıyla Kurulan Beylikler.
Eşref oğulları Beyliği Kuruluşu
Beylik, Beyşehir ve çevresinde kurulmuştur.
Sahipataoğulları Beyliği
Anadolu’da pek çok beylik kurulmuştur. Onlardan birisi de Sahipatağulları beyliğidir.
İnançoğulları Beyliğinin Kurulması
Ege bölgesinin Denizli ve civarında kurulan bir beyliktir. Anadolu’da kurulan beylikler içerisinde yer almaktadır.
Osmanoğulları Beyliğinin Kurulması
Osmanoğulları, Söğüt, Domaniç ve çevresinde kurulmu ve ilerleyen zamanlarda imparatorluk seviyesine kadar yükselip 3 kıtaya kadar topraklarının ulatığı bir beyliktir.Kurucusu Osman Bey’dir.Anadolu Selçuklu Devletinin Dağılmasıyla Kurulan Beylikler arasında en fazla büyüyen beyliktir.
Eretna Beyliği Kuruluşu
Orta Anadolu da kurulan merkezi Sivas ve Kayseri olmuş olan Anadolu beyliğidir. Eretna beyliğinin kurucusu Uygur kökenli olan Alaeddin Eretna’dır.
Kadı Burhaneddin Beyliği Kuruluşu
Eretna Beyliğinin yerine kurulan bir Anadolu beyliğidir.
Dulkadiroğulları Beyliği Kurulması
Osmanlıların Turnadağ Savaşıyla birlikte yıkmış olduğu son beyliklerden biri olma özelliğine sahiptir. Bu yüzden Anadolu beylikleri içerisinde en önemli olanın Dulkadiroğulları beyliği olduğunu söylemek mümkündür.
Anadolu Selçuklu devletinin dağılmasıyla saymış olduğumuz bu beylikler kendilerine hakimiyet alanı kurmuşlardır. Anadolu Selçuklu Devletinin Dağılmasıyla Kurulan Beylikler.